Φαινολογικός κήπος για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής


Εκατό δέντρα και θάμνοι από είκοσι διαφορετικά είδη -5 ανά είδος- αποτελούν τον πρώτο φαινολογικό κήπο που δημιουργήθηκε σε έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων στις εγκαταστάσεις του Εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE CliVUT – Climate value of urban trees (LIFE18 GIC/IT/001217), που για την Ελλάδα συντονίζεται από το Εργαστήριο Δασοκομίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί σκοποί

Ο Φαινολογικός Κήπος θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, όσο και μετά το πέρας του. Για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών, θα καταγράφονται με συστηματικό τρόπο βιολογικά δεδομένα, τα οποία συσχετίζουν την χρονική στιγμή εκδήλωσης των διαφόρων λειτουργικών φάσεων ανάπτυξης φυτών στον ετήσιο κύκλο, με τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες. Η καταγραφή των δεδομένων θα συνεισφέρει στη γνώση γύρω από την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις και την ανάσχεσή της.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές σχολείων προκειμένου, μέσα από τη βιωματική συμμετοχή στη δράση καταγραφής, να ενισχυθεί η γνώση και η ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο αστικό πράσινο και τον ρόλο του στον αστικό χώρο. 

«Η σχέση των αστικών περιοχών με την κλιματική αλλαγή είναι διττή, καθώς από τη μία πλευρά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, από την άλλη, όμως, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επιβάρυνσης, συμβάλλοντας μέχρι και 70% στις ανθρωπογενείς εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου, σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε η επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια Δασοκομίας του ΑΠΘ, Θέκλα Τσιτσώνη.

Καινοτόμο πρόγραμμα

«Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο φέρνει κοντά την επιστημονική τεχνογνωσία, με την εταιρική υπευθυνότητα και την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, με στόχο μαζί να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής», δήλωσε ο διευθυντής του Εργοστασίου Τιτάν Ευκαρπίας, Κώστας Νικολάου.

Τα είδη που φυτεύτηκαν είναι: Πεδινό Σφενδάμι, Σκλήθρο, Κουτσουπιά, Υβρίδιο Λεύκης, Κερασιά, Φράξος, Αριά, Χνοώδης Δρυς, Σορβιά, Φλαμουριά, Βερβερίδα, Κρανιά, Φουντουκιά, Ταφλάνι, Λιγούστρο, Φιλλύκι, Ροδιά, Ιτιά, Κουφοξυλιά και Σπάρτο.

Source link

Ρούλα Βασιλείου

Διαβάστε πράσινα άρθρα στο blog μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Οι τουρίστες αρνητές της μάσκας στο Μπαλί τιμωρούνται με... push-ups

Τε Ιαν 20 , 2021
<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="https://agroschannel.com/fenologikos-kipos-gia-tin-parakolouthisi-tis-klimatikis-allagis/"></div>Οι ξένοι που θα εντοπίζονται να μη φοράνε μάσκα στο νησί-θέρετρο της Ινδονησίας, το Μπαλί, θα τιμωρούνται με μια ασυνήθιστη τιμωρία αφού θα υποχρεώνονται να κάνουν push-ups. Οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τουρίστες με μακό μπλουζάκια και σορτς να υποχρεώνονται να κάνουν την συγκεκριμένη άσκηση, σε συνθήκες τροπικής ζέστης και με αξιωματούχους ασφαλείας με μάσκα να τους επιτηρούν. Οι αρχές του Μπαλί κατέστησαν τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στους […]<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on get_the_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="https://agroschannel.com/fenologikos-kipos-gia-tin-parakolouthisi-tis-klimatikis-allagis/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on get_the_excerpt -->
Οι τουρίστες αρνητές της μάσκας στο Μπαλί τιμωρούνται με... push-ups